Bièvre, Gedinne en Vresse-sur-Semois

Laforêt, één van de mooiste Dorpen van Wallonië

Laforêt

Laforêt, een Ardens dorpje van de gemeente Vresse-sur-Semois, ligt op de linkeroever van de Semois. Een rustig en uiterst charmant dorpje...

Een dorp met geheimzinnige legenden en fantastische verhalen. En wie zit daar bij de drenkbak ? Pépé Crochet – hij roept ons, dus vooruit ! De brede, zeer bijzondere daken “faisiaux” bedekken de leistenen gebouwen. Het beeld wordt afgewerkt met een typisch Ardens decor : geluksbrengers (veelal in hartvorm) op de schuren, ronde vensters in natuursteen of heel lage deuren passend bij de kleine lichaamsbouw van de dorpelingen twee eeuwen geleden !

Aan het eind van het dorp zijn er nog een wasplaats, een drenkbak en één waterput, evenals een aantal tabakschuren die nu voor andere doeleinden gebruikt worden. Wat het erfgoed betreft maken we u attent op de kerk van Sainte-Agathe, waarin men een moderne kruisweg van de plaatselijke kunstenaar Jacques Van der Elst kan bewonderen.

Tijdens de zomermaanden moet u zeker eens de Semois oversteken via de verrassende ”Pont de Claies”.

Gros-Fays

Met zijn traditionele huizen in leisteen kan Gros-Fays niet typischer Ardens zijn. Het dorp ligt ver weg van de grote verkeersaders en ademt rust uit. U kunt er onder meer de kasteelhoeve, de kerk, de oude brouwerij en de molen bezichtigen, maar ook zijn rijke kleine erfgoed.

Het dorp ligt in een opmerkelijk natuurlijk kader tegen de flank van een heuvel die naar de Semois afloopt. Een van die groene schatten is het bos met zijn vele beukenbomen. Op de scherp afgetekende top hebt u een prachtig zicht op de Semoisvallei en haar bossen.

Iets lager dan het dorp hebben enkele steengroeven, waar vroeger heel wat leisteen werd ontgonnen, diepe sporen getrokken die vandaag nog duidelijk zichtbaar zijn. Enkele droogschuren verwijzen nog naar de tabaksteelt. Gros-Fays, dat slechts een paar kilometers van Alle-sur-Semois ligt, is rechtstreeks verbonden met de vallei via een bewegwijzerd netwerk voor wandelingen en thematochten.

 

Development & Web design by defimedia , powered by AToms